10 steg for planlegging av hage til nytt hus
Ikke vent med hagen til huset er ferdig bygget
Om du vil oppfylle hagedrømmen må du begynne et sted og et lurt startsted er å lage en plan. Den trenger ikke være veldig detaljert, men reflektere noen tanker om hvordan ulike ønsker og behov skal løses. Når du planlegger bygging av hus så tenk på hagen med det samme og få det med i planleggingen. Når du kommer til et nybygg i dag er det som regel omgitt av stein og grus, kanskje noe asfalt og plen. Det ser ganske trist og ødslig ut og innbyr ikke til noe koselig uteliv. Det kjennes også litt tungt å skulle komme igang med en grusplass. Har du litt innflytelse på husprosessen bør du inkludere hageplanlegging allerede fra begynnelsen. Nedenfor finner du 10 steg for planlegging av hage til nytt hus.
For å gjennomføre planen er det bare å ta tiden til hjelp, alt må ikke gjøres med en gang. Noen mindre prosjekter er gjort på et par dager eller noen uker, mens en hel hage kan ta mange år å få på plass. Ikke mist motet fordet, det kan bli ganske brukbart på en sesong, men det er klart at trær og hekker vil bruke tid på å vokse seg til. Min egen hage begynte nettopp som en ødslig stein- og grusbelagt tomt, som du kan se på bildet nedenfor. Vi passet på å få laget til hage og plen på baksiden før vi begynte på forsiden fordi det var bare da vi kunne få anleggsmaskiner til å komme til.
Tid, arbeid og penger spart
Ved å planlegge tidlig og kunne legge til rette for og gjøre grovarbeidet i hagen samtidig som du gjør arbeidet for huset vil du kunne spare både arbeid og betydelige beløp på opparbeidingen. Om du koordinerer utearealet med husbygging kan du få gjort nødvendig gravearbeid når det likevel er gravemaskiner tilstede. På baksiden av huset kan det også være lettere å komme til før huset er bygget. Mange steder vil det ikke være mulig å komme til bak med anleggsmaskiner når huset står der og da blir jobben mye tyngre. Er det noe du planlegger å gjøre ute som er søknadspliktig kan det også være greit å få det inn i byggesøknaden med en gang. Gebyrer og tid blir spart om det søkes i samme søknad som husbygging.
Det krever en del innsats for å få laget hagen, men tar du de rette valgene fra start vil hagen klare seg mye selv. Les mer i eget innlegg om hvordan legge til rette for mindre behov for vedlikehold. Seks nyttige tips for mindre vedlikehold med hagen.
Samme «plen» fra april 2016 og september 2016.
10 steg for planlegging av hage til nytt hus
Her kommer 10 stegene jeg lovet, med praktisk tilnærming til hva du bør gjøre og tenke på i første fase av hageutformingen når du går for nytt hus.
1. Begynn så tidlig du kan
Når huset er plassert så er det tid for å tenke nærmere på rommet ute. Eller kanskje til og med plasseringen av huset skal styres av hvordan du vil forme uterommet. De to henger hvertfall sammen, siden mulighetene i uterommet blir påvirket av utformingen av huset.
2. Bli kjent med hageområdet og omgivelsene
Hvordan er det med sol og vind, utsikt og innsyn. Da kan du bestemme hvor uteplassen passer best i forhold til sol og vind, og hvor bakdøren bør plasseres.
3. Tenk på hvordan det ser ut innenfra
En stor del av året vil du se hagen fra innsiden av huset, så ved planlegging av hagen bør du tenkte på hva du kan se innenfra. Ved plassering av vinduer kan du også ta hensyn til uteområdet. Hva vil du se ute og hva vil du ikke se?
4. Få oversikt over hva du ønsker deg
Prioriter ønskene og sett av plass til det viktigste først. Det er gjerne begrenset både plass og budsjett. Ta hensyn til familiesituasjon.
5. Finn en grei plass til det praktiske
Sykkelparkering, søppeldunker, oppbevaring av hageputer, trampoline, lekeområdet, vannkran (kanskje du skal ha to?), hvor skal snøen ligge om vinteren osv. Det er en del praktisk som skal ha sin plass for at uterommet skal fungere og bli ryddig og funksjonelt.
6. Hent inspirasjon og velg stil
Kikk på andre for å hente idéer og se hva du liker. Goodle hage eller bruk Pinterest. Begrens variasjonen i materiale, uttrykk og farger for at det ikke skal gi et rotete inntrykk. Gå for enten mange farger eller mange former.
7. Tenke vegger, tak og gulv
Hagen bør vurderes som et rom med gulv, vegger og tak. En hage skal ha noe på bakken, noe med høyde for å skape rommet og bringe himmelen ned og vegger for å avgrense rommet. Ofte er det lurt å dele hagen i flere rom.
8. Del hagen i soner
Ha ulike området for hvert sitt bruk og del hagen opp i ulike rom. Sitteområder i sol/skygge, spiseplass, kjøkkenhage, prydhage, lekeområde, parkering osv. Ulike nivåer vil være en naturlig grense for ulike rom. Del opp med grønt, levegger og murer. Sitteområder i skygge er ofte undervurdert, bare tenk på sommeren 2018.
9. Inkluder planter
Prøv å få med mer enn en plen og en hekk for å skape et frodig hagemiljø. Fyll på med planter langs kantene. Ikke være redd for å plante trær. Det finnes mange mindre trær som passer i de fleste hager og det tar lang tid før trær blir store. Det grønne gir liv og atmosfære til hagen, og er med på å lage romfølelsen. Velg planter som passer for plassen, det krever mye mindre enn å skulle tilpasse plassen til planten. Innarbeid gjerne naturen om du er så heldig å ha noe naturtomt igjen etter grunnarbeidene. Naturhage er superflott.
10. Tegn det opp
Det trenger ikke være noe komplisert, men prøv deg frem med ulike løsninger og lag noen skisser. Bruk det utstyret eller programmet du liker best. Tegn for hånd, bruk office programmer som PowerPoint og Excel (ja, det går det også) eller last ned gratis programvare fra nett. Gjør det som passer deg, bare lek deg med ulike alternativer. Bruk et situasjonskart over eiendommen, plassér inn alle de store elementene, del inn i rom og bruksområdet.
Jeg skulle ønske at boligutviklere i større grad klarte å ta vare på litt av naturen på eiendommen og i nye boligfelt. Det er trist når ikke noe blir spart og alle store, fine trær blir fjernet og all fin jord erstattet med grus og stein. Det grønne rommet et viktig for velvære og trivsel. Her kan du lese mer om hva godt hagen kan gjøre for deg.
Mer om hage
Vintergrønne planter i hagen
Vintergrønne planter gir struktur, liv og farge til hagen hele året. Tips og planteforslag her....
Velg riktige trær til hagen din
Plant noen trær. Fordeler, hvordan møte utfordringer og ulike trær....
Rød tråd i hagen
Vil du ha en rød tråd i hagen? Ja, hva vil det egentlig si?...
Nye hagebøker i 2024
Oversikt over alle hagebøkene som kom i 2024...