Hagedesigner, landskapsarkitekt, gartner og anleggsgartner – hva er forskjellen?
En hagedesigner, landskapsarkitekt, gartner og anleggsgartner er alle engasjert i hage og uterom, men fyller ulike formål og roller. De kan være litt overlappende, men har hvert sitt utgangspunkt og gjør i bunn og grunn ikke de samme tingene. Her kommer litt om hva de forskjellige driver med og hva slags bakgrunn og utdannelse de har. Kort fortalt kan vi si at både hagedesigner og landskapsarkitekt jobber mye på siden av hagen med å lage hageplaner og tegninger, mens gartner og anleggsgartner jobber i hagen med å sette planene ut i praksis og gjøre den fysiske jobben med planter og anlegg. Hagedesigner landskapsarkitekt gartner og anleggsgartner – hva er forskjellen?
Hagedesigner
En hagedesigner kan også kalles en hageplanlegger. Hovedoppgaven til en hagedesigner er å lage en plan for hagen ut fra hagens og eierens forutsetninger. Hagedesignere fokuserer på å skape et estetisk område tilpasset bruksformålet og vurderer hagen som en helhet med både myke og harde elementer. Hagedesigneren tar utgangspunkt i behov, ønsker og livsstilen til hagens brukere. Hageplanen er det synlige resultatet av hagedesignerens arbeid. Hagedesignere har gjerne også fokus på plantene og inkluderer plantedesign i sine tjenester med en egen plan spesielt for plantene.
Hagedesignere har gjerne bakgrunn fra hagedesignstudier og noen er gartnerutdannet. Det er mulig å spesialisere seg i hageplanlegging ved Vea som påbygning til gartnerutdannelsen. Ellers er det dårlig med hagedesignstudier i Norge. Gi meg gjerne en tilbakemelding om du kjenner til noen. I England derimot er det mange alternativer. Gardens Illustrated har en artikkel med en lang liste skoler i UK som tilbyr studier i hagedesign. Trädgårdsakademin i Sverige er også en mulighet. Det er mange muligheter for hjemmestudier hos disse skolene.
Hagedesigner, landskapsarkitekt, gartner og anleggsgartner – hva er forskjellen?
Landskapsarkitekt
En landskapsarkitekt er som en arkitekt, men som jobber med uterom og omgivelser istedenfor bygninger. Landskapsarkitekter har ofte oppdrag med å utforme større private og offentlige uterom og tilhørende infrastruktur. Landskapsarkitekter benyttes til store og mindre prosjekter og bidrar med landskaps- og arealplanlegging der store miljømessige og terrengmessige endringer skal gjøres.
Landskapsarkitekter planlegger arealer som for eksempel boligområder, parker, veianlegg, idrettsanlegg, friluftsområder eller skoleområder og jobber gjerne ikke så mye med private hager.
Studier i landskapsarkitektur kan du ta ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og Arkiktektur- og Designhøgskolen. Det er et 5-årig profesjonsstudium på heltid. Det er også et bachelortilbud ved Høgskulen på Veslandet.
Gartner
Gartnere jobber med planter og tar vare på uteområder og parker. Gartnere finnere du også på hagesenteret og som produsenter av planter og grønnsaker. De er fagpersoner med kunnskap om planteproduksjon, grøntanlegg og vedlikehold.
Vil du bli gartner så er det en fagskoleutdanning på videregående nivå. Se gjerne litt mer informasjon om det på utdanning.no. Vea tilbyr påbygningsutdanning til gartnere, blant annet i hageplanlegging, samt gartnerutdanning for voksne.
Anleggsgartner
Anleggsgartnere tar seg av den tyngre jobben med å lage utemiljøet, så som steinbelegning, drift av anleggsmaskiner, lage murer og gjør det praktiske arbeidet med og drifter idrettsanlegg, parker, offentlige uterom og andre grøntanlegg.
Anleggsgartner er også en fagutdannelse på videregående nivå som for gartner, mer informasjon kan du finne på utdanning.no. Vea har også tilbud om tilleggsutdanning for anleggsgartnere.
Jeg hører hjemme i den første kategorien, hagedesigner, med designstudier fra England. Men, også litt i den tredje, selv om jeg ikke har formell gartnerutdannelse. I egen hage er jeg både designer og gartner (og litt anleggsgartner) og jeg har brukt mye fritid på å studere gartnerkompetanse. Jeg synes det er kjempegøy å formgi uterom og lage planer for å få til et godt utgangspunkt for trivsel i hagen både for menneskene og plantene. Så er det en hagedesigner du er på jakt etter, se hva jeg kan hjelpe deg med.
Hagedesigner, landskapsarkitekt, gartner og anleggsgartner – hva er forskjellen?
Mer om hage
Vintergrønne planter i hagen
Vintergrønne planter gir struktur, liv og farge til hagen hele året. Tips og planteforslag her....
Velg riktige trær til hagen din
Plant noen trær. Fordeler, hvordan møte utfordringer og ulike trær....
Rød tråd i hagen
Vil du ha en rød tråd i hagen? Ja, hva vil det egentlig si?...
Noen gode råd om å så direkte
Det finnes et bra utvalg av frø du kan så direkte ute og vinteren er super til å planlegge hva....