Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Hagedesigner i Fryd Hagedesign

Hvordan designe hagen – del 1

Å designe hagen og skape drømmehagen kan være overveldende og utfordrende å ta for seg. Hvordan du vil ha hagen er helt personlig. Ingen hager eller hageeiere er like, så det er ikke bare å gjøre det samme som noen andre.

 

Når du skal i gang med hagen er observasjon og planlegging det beste stedet å begynne. Uansett om du starter helt fra bunnen eller du flytter til en hage andre har begynt på. Det er uoversiktlig og omfattende å ta hele hagen inn over seg på en gang for å finne ut hva du skal gjøre. Derfor er det lurt å dele opp i overkommelige biter. Både prosessen, beslutninger og hagen. Steg for steg kan du fokusere på en ting av gangen og gradvis bygge opp løsningen for hagen din. Å lage en enkel plan for hagen din gjør hele prosessen mer håndterlig og gir deg en klar vei å følge.

 

Med en stegvis prosess kommer du lettere frem til gode resultater. Metoden kan du bruke om du skal planlegge hele hagen eller en mindre del, for ny eller gammel hage. Å planlegge hagen og hageprosjektet fra start er utgangspunktet for å få plass til alt du ønsker i hagen, skape helhet, godt design og flyt.

 

Hvordan du går frem? Jeg har delt opp prosessen med å designe hagen i 10 steg. Alt fra kartlegging, hva du bør tenke på, finne løsninger, planter og tegne. Her får du de 5 første stegene for å designe og lage en god plan for hagen. Den første delen av prosessen er å finne ut av hva du vil med hagen så du får grunnlaget for hva du skal fylle den med.

Hvordan designe hagen

1. Ønsker og behov

Hvordan vil du bruke hagen? Begynn med det. Lag en liste over behov, ønsker og formålet med hagen. For å vite hva du skal fylle hagen med må du vite hva du har behov for i hagen, praktiske ting, hvordan du vil bruke hagen og hva som må være med for at du skal få din drømmehage.

 

Hvordan vil du bruke tiden i hagen? Slappe av, leke, spise, grille, dyrke, plukke blomster, drive haging. Vil du ha noe som bare er til pynt? Tilpasse til dyreliv i hagen? Ha en bestemt stil? Få ned alt du tenker på. Det er mange bruksområder og du må finne dine. Du legger grunnlaget for valgene til hagen din og det påvirker hva du fyller hagen din med.

 

Hagen blir veldig forskjellig alt ettersom hvilke ønsker og hensyn du har. Du får også i gang tankeprosessen rundt hagen og hva du vil ha ut av den. Det er forskjell om du skal ta hensyn til barn eller ikke, om du helst vil dyrke grønnsaker eller ha masse blomster. Vil du prioritere utsikt eller hindre innsyn. Hvilken innsats vil du legge ned i å lage og vedlikeholde den? Det er mange hensyn du skal ta til deg selv og de om skal bruke hagen.

 

Du samler alt til en helhet, vurderer hvordan det passer sammen og setter det opp mot hverandre. Det kan være du må prioritere bort noe på grunn av plass eller budsjett, eller bare utsette det. Det du vil er at hagen du planlegger skal passe dine krav og forventninger. Tenk på hvilken livsfase du er i og hvordan den kan endre seg med tid. Få forståelse for hagen sin funksjon og rolle i forhold til din situasjon. Hva er utfordringer du har med hagen i dag som du vil du endre på og hva liker du?

Er du klar for å sette i gang å designe og planlegge hagen? Få tilsendt arbeidsboka som tar deg gjennom steg 1 i prosessen.

Hjertetre i høstflammer
Finn plass til minst ett tre
Utsikt fra spiseplassen til hjertetreet
Hva slags utsikt vil du ha?

2. Hagens betingelser

Få oversikt over hagens betingelser. Hvordan er hagen din, hva har du å jobbe med? Alle hager har muligheter, så det gjelder å se forbi vanskelighetene og finne potensialet. Når du kartlegger betingelsene ser du på hvordan klima og lokale forhold påvirker hagemiljøet. Hvordan er det med sol, vind, jord, drenering, terreng, naboer, innsyn, utsikt, støy.

 

Når du er bevisst på forholdene i hagen kan du organisere alle behovene og ønskene dine på mest mulig optimal måte. Det er ikke vits å plante der det ikke er jord og du vil gjerne ikke ha uteplassen din der det blåser mest. Grønnsakene vil ikke gjøre det så bra i skyggen, de vil ha den beste solplassen. Bli kjent med det du allerede har av strukturer, bygg, planter, materialer, muligheter og utfordringer. Gjenbruk er supert!

 

Brukt tid på å observere hagen. For å bli godt kjent med lys og planter trenger du en hel sesong, for å se hva som dukker opp og når sola er hvor. Se hvor det er direkte sollys og skygge gjennom dagen. Dette påvirker valget av planter og hvor du plasserer ulike funksjoner.

 

Reguleringsplaner, regler og forskrifter vil påvirke hva du kan gjøre med hagen og det er ulike tiltak du må søke om. Ta med reglene videre når du skal bestemme deg for hva du vil gjøre så du kan ta hensyn til betydningen det vil få for muligheter, prosessen og kostnader.

 

Ta med deg de naturlige egenskapene til hagen, som fjell og stein, trær og terrengendringer. Du får mye igjen for å innarbeide det i designet heller enn å motarbeid det.

3. Måle og tegne opp hagen, og ta bilder

Du trenger å vite hvor stor hagen er og hva du har plass til. Mål opp hagen, både lengder og høyder. Har du en skrå hage har du en ekstra dimensjon med høyden å utnytte i planleggingen, som du må ta hensyn til hvordan du skal løse.

 

Finn et kart over hagen som du kan skrive mål på, eller tegne opp selv. Skriv alle mål på kartet mens du måler. Huset er senter og utgangspunkt for målene i hagen, så mål huset også. Tegn inn alt som er i hagen som du skal ha med videre, som murer, terrasser, busker, trær, steiner, flaggstang, trapper etc. Du kan også inkludere informasjon om vindretning, utsikt, utfordringer og idéer.

 

Det blir mange mål og mye informasjon så del det gjerne på flere ark. Tegningene er for å samle informasjon. Det er viktigere at de er oversiktlige og lesbare enn kunstneriske.

 

Ta bilder av hagen, masse bilder. Det er nyttig å se hvordan hagen ser ut til ulike tider på året. Sitter du inne om vinteren og planlegger er det supert for å ha noe å se tilbake på. Det er også gøy å ha å se tilbake på, hvordan hagen utvikler seg og hva du startet med.

Prydgress i sollys

4. Hagestil

Tenk på hva slags stil du vil ha i hagen. Du har sikkert noen meninger om hva du liker i forhold til hvordan hagen skal se ut. Hvilken stil du vil ha, hva du vil ha i hagen og hva som ikke er aktuelt.

 

Du trenger ikke følge en fast stil, men det lønner seg å ta noen valg i forhold til uttrykket du ønsker.

 

Det er ganske stor forskjell på de ulike hagestilene. Du vil like noen bedre enn andre og noen passer bedre til stedet og huset. De to hovedretningen er formell og uformell. Det er alt fra minimalistisk til overdådig cottage garden, stilren japansk stil til naturalistisk blomsterhav. Har du allerede en stil så jobb videre med den.

 

Synes du det er vanskelig å velge stil kan du også ha ulike stiler i ulike hagerom rundt i hagen. For å finne ditt stiluttrykk er det supert å lage en hagetavle på Pinterest der du samler hagebilder du liker. Da ser du fort hvilken retning og stil som peker seg ut.

Fantastisk på Flor og Fjære

5. Få oversikt over det praktiske

På eiendommen og i hagen er det flere praktiske ting som må få sin plass. Ikke alt er like dekorativt og lekkert. Uten en gjennomtenkt plassering blir det fort dårligere løsninger for hagen din og noe kan bli glemt.

 

Noen eksempel på praktiske soner og ting er søppeldunker, sykler, parkering, oppbevaring, kompost, vaskesone, klestørk, vedlager, trening og dyrking av egne interesser. Ta dem med på lista over det som må få plass og prioriter gode løsninger for det praktiske.

Summer opp det viktigste

Utfra det du kartlegger, lag deg en oppsummering av hovedpunkter. De blir fokus for hageprosjektet. Hva er grunnleggende og det viktigste?

  • Plukk ut de viktigste punktene
  • Lag en liste med stikkord eller korte setninger
  • Opp til 10 punkter er gjerne nok
  • Gir retningen videre og hva du skal fokusere på
  • Detaljene teller også, de kommer du tilbake til senere

 

Når du har gått gjennom alle disse områdene har du masse tanker og notater om hvordan hagen skal være. Disse punktene du oppsummerer blir viktig retningslinje for deg i det videre arbeidet med planene og hva du skal prioritere og ha fokus på. Detaljene skal også med, men det er detaljer og ikke grunnlaget for hageutformingen. Disse kommer du tilbake til etter hvert og sjekker at du får dem med deg når de store linjene og hovedprioriteringene er på plass.

 

Det er oppsummeringen og disse hovedpunktene du skal komme tilbake til når du senere lurer på om du er på rett vei med planen din. Også når du senere gjør endringer. Vær åpen for å justere designet etter hvert som du blir kjent med hagen og dine egne behov.

Halvveis nå?

Det var de 5 første av 10 steg og halvveis i hvordan designe hagen. Halvveis på hagedesignet? Nei, dette var bare innledning og kartlegging. Mye av tiden til hagedesignjobben ligger i de siste stegene. Men, de første 5 er like viktige. De legger grunnlaget for hva du får til videre, så ikke hopp over dem. Du finner ikke de gode løsningene i steg 6 om du ikke først vet hva du skal bruke hagen til og hvilke betingelser og rammer du må forholde deg til.

 

Få de neste 5 stegene i ‘Hvordan designe hagen – del 2’.

Er du klar for å sette i gang å designe og planlegge hagen? Få tilsendt arbeidsboka som tar deg gjennom steg 1 i prosessen.

Mer om hage

No Comments

Post a Comment