Hvordan designe hagen – del 2
Når du skal designe hagen gjør du det ved hjelp av en steg-for-steg prosess. Jeg har delt opp prosessen i 10 steg og her får du de 5 siste. Har du ikke vært innom de første 5 ennå ta turen til ‘Hvordan designe hagen – del 1’. De er viktige for å legge grunnlaget og få oversikt.
Steg 6-10 dreier seg om å finne løsningene for hagen, valg av innhold, materialer og planter. Et viktig verktøy er å lage en skisse, så frem med papir og blyant.
6. Finn løsninger
Samle alt du har gjort så langt i steg 1-5. Behovene dine, betingelsene for hagen, det praktiske og hva du ønsker deg. Prioriter alt og fordel det ulike steder i hagen etter hva som passer hvor. Sett av plass til alle de store tingene og vurder ulike løsninger og varianter av hvor de kan plasseres.
Du begynner overordnet med soner og strukturer, hva som skal hvor. Del opp hagen i bruksområder basert på formål. Du kan ha soner for avslapning, lek, blomsterbed, eller grønnsakshage. Tenk på hvor du vil plassere stier, terrasser, og eventuelle strukturer som lekeplasser eller hagestue. Detaljer kommer du tilbake til senere og jobber med underveis i utviklingen av hagen. Bestem deg for hovedtrekkene i hagen, med bruksområder, oppholdssoner, områder for blomsterbed, plen, og eventuelle spesielle funksjoner.
Strukturene er viktige. De skaper rammene og er der hele tiden. En del av helårshagen. Bruk hageelementer som stier, gjerder, trapper, terrasser, pergolaer, portaler, hagestue, drivhus og dekorative elementer. Tenk på hvordan terreng påvirker designet. Skråninger, høydeforskjeller og naturelementer er med på å styre mulighetene.
Designprinsipper, rom og trær
Mens du jobber med idéer og løsninger tenk på designprinsipper – balanse, funksjon, struktur, harmoni og variasjon. Inkluder både gulv, vegger og tak, bruk hele rommet og alle høyder. En åpen plass er også en del av hagedesignet ditt.
Jeg pleier å begynne med taket, det som skal gi høyde. Det tar gjerne en del plass og det må være gjennomtenkt hva det skal være, hvor og utformingen. Det er lettere å variere og dele opp gulvet etterpå.
Bruk trær, hekker og busker for å skape naturlige rammer og avgrensninger. Ta med trær. Alle hager fortjener minst et tre. Finn et eller flere som passer i størrelse, uttrykk og forholdene. Det er så stort utvalg at du kan finne et som passer.
Alle hager fortjener et tre
Trær rammer inn utsikten
7. Lag skisse
Lag skisse av hagen med nye ideer og løsninger. Dette hjelper deg med å designe hagen. Ikke la deg begrense for mye av forholdene i hagen til å begynne med. Ta utgangspunkt i et kart over huset og hagen og tegn opp ulike løsninger og inndelinger uten å tenke så mye på størrelser. Fokuser mest på mulige inndelinger og plassering av ulike funksjoner og hagerom.
Hva vil du ha nærmere huset, hva kan være lenger unna? Bli enig med deg selv om hvordan du skal løse de praktiske behovene. De kommer gjerne først. Få merket av søppeldunker, vaskesnorer, sykkelparkering, oppbevaring, bilparkering, kompost. De skal fylle en funksjon og være praktisk samtidig som du ofte vil dempe inntrykket av dem. Gjemme dem bort. Noen ganger er det bare ett sted det passer å ha ulike praktiske løsninger andre ganger har du flere alternativer du kan vurdere. Å dele opp hagen gjør at en liten hage virker større og gir mer hygge ut av en stor hage.
Oppdater skissen flere ganger og ta hensyn til mer underveis, som terreng, størrelser og hva som er mulig. Etter at du har vært innom idéfasen og tegnet deg gjennom noen skisser gå videre med favorittløsningen og tegn den opp i målestokk.
Målestokk 1:50 eller 1:100 er vanlig. Det kommer an på hvor stor hagen din er, hvor store ark du vil jobbe med og hvor mye detaljer du vil ha med. Du kan også prøve deg med digital planlegging. Bruke egne designprogrammer eller tegne det opp i Word eller tilsvarende. Tegningen trenger ikke være komplisert eller ha alle detaljer.
8. Look and feel
Farger og materialer. To godt synlige valg i hagen er farger og materialer. De har mye å si for stilen og hvordan hagen blir seende ut, funksjonalitet og vedlikehold. Ta utgangspunkt i hva du liker, hva som passer med hus og hagestilen du vil ha. Her er det en kunst å begrense seg for at det ikke skal bli rotete, men også variere for at det skal bli spennende. Ofte er det sånn at less is more og gjentakelse er et velbrukt designtriks.
Du kan variere størrelsen på samme type materiale eller velge ulike materialer i samme fargeskala. La samme type element og farger gå igjen for å skape helhet og sammenheng. Hvilke farger passer med huset? Hva slags typer materiale vil passe til ulike formål og stilen du vil ha? Tre, stein, betong, metall, grus, plen. Det er mange muligheter og alle materialene har sine fordeler og ulemper.
Hvilke farger du vil ha i hagen og vil du ha få eller mange? Hvordan fargeutvalget ditt er, har mye å si for inntrykket av hagen. Du kan gjøre en greie ut av å hage mange farger på blomstene, en naturalistisk stil har mindre fokus på farger, eller du kan gå for full harmoni og fokusere på en type farge. Velg deg gjerne noen få hovedfarger for å skape harmoni og sammenheng. Har du tydelige farger på huset er det fint når blomstene nærme huset harmonerer i fargen.
Formene er med på å legge retning for hagestil. Liker du runde, firkantet, mer uformelle eller asymmetriske former. De ulike formene kan du også gjerne kombinere.
9. Planter
Vil du ha hagefølelsen trenger du å ha planter i hagen, høyt og lavt og mye volum for å få det frodig. Sett av plass til planter i planen når du designer hagen, så du vet hvor de skal være. Lag heller få store, enn mange små blomsterbed. Når du har laget en overordnet plan for hagen din kommer du tilbake til hva slags planter det skal være.
De store plantene, som trær og hekk, er et mer overordnet valg enn planlegging av et bed siden det har mye med utforming av hagen og struktur å gjøre.
Noen planter har en funksjon i hagen annet enn å være fin. Det kan være å skape skygge, skjerming eller dele hagen i rom. Planter kan brukes til håndtering av overvann og invitere dyreliv. Også har du jo spiselige planter.
Sesong, variasjon og høyder
Å jobbe med planter er en egen lidenskap i hagen. De endrer seg i løpet av sesongen og utvikler seg over tid. Det er en egen kunst å planlegge hagen så den er spennende hele året. I tillegg til blomstene er bladfarger, former og struktur en del av plantevalget.
Tenk på høyder når du skal kombinere planter og bruk alle nivåene. De høye bak og de lavere foran som hovedregel. Du kan velge å ha store felt med mange like planter og få typer, eller kombinere mange typer sammen.
Hva er rett planter for deg? Favoritter og helhet
Utvalget av planter har du muligheten til å gjøre helt enkelt eller bruke mye tid og energi på. Vil du ha mye planter og skal dem være med eller uten blomster? Lag en liste med planter du liker godt og de du allerede har som du vil ha med videre. Husk å vurdere ut fra rett plante på rett plass. Hva skal hvor for at plantene blir plantet et sted de kan trives?
Når du skal jobbe med plantene i hagen så har du to utgangspunkt. Det er helheten for hagen generelt og det er hvert enkelt bed og der du skal plante. Du bør starte med hagen som helhet så du har en overordnet tanke. Men, du kan også ha forskjellige ønsker for ulike bed og steder i hagen. Ulike forhold vil også innebære at du må ha ulike planter forskjellige steder.
10. Gjennomføre planen
Hagen skal også lages. Når du planlegger tenk derfor på at det skal være greit å gjennomføre. Ta hensyn til rekkefølge og hva som er mulig å få til og på budsjettet. Det er mest jobb å planlegge hagen første gang. Det er mye kartlegging og mange valg å ta. Når du har en plan så har du tatt mange av de store valgene og kan jobbe videre med det, selv om du sikkert vil gjøre endringer på planen underveis.
En hage er som regel noe du bruker flere år på å opparbeide. Ettersom du er i gang vil du lære og erfare underveis og da kan du gjøre tilpasninger. Når du blir mer erfaren får du også nye ønsker. Sånn er det bare med hagelivet. Det du bør være mest nøye med til å begynne med er de store linjene med grunnarbeider som murer og nivåskiller, hovedinndeling, samt trær og hekker som tar tid å vokse seg til. Hagen vil utvikle seg over tid. Planter vokse til og den krever vedlikehold. Ta hensyn til begge deler og hva du ønsker å bruke tid på.
Hva med oppfølging og vedlikehold
Hvor mye løpende arbeid og vedlikehold ser du for deg å holde på med? Hvor mye tid vil du ha og ikke minst, hvem gjør hva? Dette må du ta med når du planlegger så du får en hage du synes er grei å leve med. En grønnsakshage krever mer oppfølging enn en samling busker. Terrasse du må beise annen hvert år krever mer enn skiferstein.
Hageprosjektet baller fort på seg. Du må ta utgangspunkt i hva slags budsjett du har. Hva vil du evt. velge bort om budsjettet ikke strekker til. Eller er det greit og heller bruke lenger tid? Finn løsninger som passer til ditt budsjett.
Vær så realistisk du kan. Men, du skal ikke se bort ifra at du etter hvert synes det er kjekt å bruke tid i hagen, slik at du ender med å gjøre mer ut av det enn den opprinnelige planen.
Lag en hageplan og design hagen din
Skal du få til en skikkelig hageløsning er det planlegging som må til. Å designe hagen kommer ikke av seg selv. Du må bruke tid på det.
Det vi har vært innom er kortversjon av hvordan du designer hagen steg-for-steg. Du starter med dine behov, hagens betingelser og hva du tar med videre. Lage skisser, finne løsninger og velge stil, materialer, farger og planter. I tillegg må du ta hensyn til budsjett og tidsbruk.
Både behov, ønsker, betingelser og hagen i seg selv vil begrense deg, noe som er en fordel fordi hage har en million muligheter å velge mellom. Når du har noen rammer å forhold deg til, blir det lettere å ta valg. Hvis du er usikker på hvordan du skal takle spesifikke utfordringer i hagen kan du søke bistand fra hagedesignere, gartnere og anleggsgartnere.
Vil du ha mer om hvordan designe og planlegge hagen? Gå i dybden på de ulike stegene og lære om designprinsipper og designtriks, miljøvennlige valg og hvordan du bruker enkle tegnemetoder til å finne alternativer og muligheter? Kurset Hagefryd tar for seg alle disse stegene i dybden og mer til. Du lærer å designe hagen, og du får hjelp på veien.
For du som har strukturene på plass, men vil ha mer input på valg av planter. Å lage detaljerte planteplaner har fått et eget kurs, Plantefryd. Bli bedre kjent med plantene og få kontroll på plantedesign.
Mer om hage
Vintergrønne planter i hagen
Vintergrønne planter gir struktur, liv og farge til hagen hele året. Tips og planteforslag her....
Velg riktige trær til hagen din
Plant noen trær. Fordeler, hvordan møte utfordringer og ulike trær....
Rød tråd i hagen
Vil du ha en rød tråd i hagen? Ja, hva vil det egentlig si?...
Noen gode råd om å så direkte
Det finnes et bra utvalg av frø du kan så direkte ute og vinteren er super til å planlegge hva....
No Comments